Biografie

Carolien van Herrikhuyzen (1976) is het gezicht achter C for Cycling. Ruim 16 jaar geleden begon zij met baanwielrennen. Het baanwielrennen was nog erg onbekend. Er was nauwelijks begeleiding en er waren geen specifieke trainingen. Hoewel het dan erg moeilijk is om passie en het plezier erin te houden, bleef zij volhouden. Inmiddels is de baan niet meer uit haar leven weg te denken. Niet alles ging van een leien dakje. In 2011 liep zij een ernstige knieblessure op, maar na een reconstructie van de meniscus en een kruisbandreconstructie was ze vastbesloten om sterker terug te komen dan ze was. Door het najagen van dromen en doelen te stellen, reed zij in 2012 het Wereldkampioenschap Masters. Sindsdien heeft zij op sportief vlak diverse goede resultaten behaald. Sinds 2015 is zij wereldrecordhouderster van het wereldrecord op 200 m. (vliegende start) in de klasse 35-39 jaar.

In de afgelopen 12 jaar heeft zij zich, door onder andere de opleidingen WT3, UCI-coach en dernygangmaker te volgen, ontwikkeld tot uitmuntende coach. Ze is de drijvende kracht achter veel renners die actief zijn op de baan en op de weg. Bijzonder is hierbij haar individuele benadering. Iedere training weet ze de renners individueel inzicht te geven in hun prestaties. Dit doet zij op een zeer positieve en inspirerende manier door gebruik te maken van haar eigen ervaringen als renster.

C for Cycling, Cycling van Clinics tot Coaching geeft aan hoe divers Carolien is. Naast de individuele coaching geeft Carolien verschillende trainingen en clinics aan groepen van ieder denkbaar niveau op zowel het Vélodrome in Amsterdam als het Sportpaleis in Alkmaar. Ook heeft zij veel ervaring in het begeleiden van parasporters.

Het baanwielrennen was van oudsher voornamelijk een mannensport. Voor vrouwen is het beginnen met baanwielrennen vaak een hele grote stap, daarom doet Carolien er nu alles aan om vrouwen op een positieve, veilige manier te kunnen laten kennismaken met de wielerbaan. Dat is waarom zij de speciale baantrainingen voor vrouwen heeft ontwikkeld. Meer daarover kun je op de pagina ‘trainingsaanbod’ lezen.

Momenteel is Carolien, naast haar baan als trainer, zelf hard aan het trainen voor het Europees Kampioenschap Masters & het Wereldkampioenschap Masters die in oktober 2017 verreden worden.